پرتودرمانی حین عمل (IORT یا Intraoperative radiation therapy) نوعی پرتودرمانی فشرده است که در حین جراحی انجام می شود.
در این نوع روش درمان سرطان، ضمن کاهش آسیب در بافت طبیعی اطراف تومور، تابش مستقیم به تومور مورد نظر داده می شود. IORT برای معالجه سرطانهایی که جراحی آنها مشکل و نگرانی برای باقی ماندن مقادیر میکروسکوپی سرطان وجود دارد، مثل سرطان پستان، استفاده می شود.
IORT در مقایسه با پرتودرمانی معمولی، سبب استفاده از دوزهای موثرتر اشعه می شود. همیشه نمی توان از دوزهای بسیار بالا در طول پرتودرمانی معمولی استفاده کرد، زیرا موجب آسیب بافتها و اندام های حساس در نزدیکی تومور می شود. اما IORT به پزشکان این امکان را می دهد تا از اندام های اطراف در برابر اشعه محافظت کنند.
مزایای پرتودرمانی حین عمل
- در وقت صرفه جویی می شود: مثلاً در هنگام جراحی سرطان پستان کل دوز درمانی پرتوی پستان بلافاصله در زمان لومپکتومی (برداشتن تومور) و در حالی که بیمار هنوز تحت بیهوشی است، داده می شود. و سبب می شود بیمار درمان را زودتر به پایان برساند و به او اجازه می دهد با سرعت بیشتری به زندگی عادی برگردد.
- راحتی برای بیماران: به طور معمول، بیماران مبتلا به سرطان باید برای چند روز در هفته و تا سه تا شش هفته پس از بهبودی از جراحی، تحت پرتودرمانی قرار گیرند. برای اکثر بیمارانی که تحت IORT قرار می گیرند، به طور معمول هیچ بازگشتی برای انجام پرتودرمانی معمولی وجود ندارد.
- پرتودرمانی هدفمند: تابش به طور مستقیم و به صورت داخلی به بخشهایی از تومور انجام می شود که بیشترین خطر بروز مجدد سرطان را دارد.
- رویکرد تیمی: انکولوژیست همراه با جراح در اتاق عمل است.
- کاهش عوارض جانبی: عوارض جانبی مانند بثورات قرمز و تحریکات پوستی را در مقایسه با پرتودرمانی معمولی کاهش می یابد.
پرتودرمانی حین عمل (IORT یا Intraoperative radiation therapy) به عنوان یک روند رو به رشد در سال های اخیر، می تواند در سرطان های مرحله اولیه مانند سرطان پروستات و پستان استفاده شود.